ביתה ומשפחתה של סבתא

הוריה של סבתא: שניאור זלמן ב"ר דב הכהן בוימל ורבקה בת ישראל ו (…) בלום. רבקה היתה אשתו השניה של שניאור זלמן, אשתו הראשונה נפטרה ללא ילדים. 

ההורים של סבתא רחל, שניאור זלמן ורבקה, נפטרו באותו יום ממגיפת הכולירע בשנת 1915. שניאו זלמן נפטר בבוקר, ורגקה נפטרה בערב. הם נקברו ביאנוב, יום הזיכרון חל בי"ח מנחם אב. 

לשניאור זלמן ורבקה היו שלושה צאצאים:

  1. לאה (1904) ובעלה יוסף גוטליב, וילדיהם יוכבד, אברהם, יעקב ושרה, שגרו יחד עם הדודה קיילה, ונספו בשואה. יוסף הוצא להורג ביער. הוא היה פעיל במזרחי באנוב. הוא זה שראה והבין שלסבתא רחל – גיסתו – אין עתיד בעיירה, ולכן דחף ועודד אותה לעזוב את הבית ביאנוב , לעבור לקיבוץ הכשרה ומשם לעלות לארץ ישראל. הודות לכך סבתא ניצלה. 
  2. רחל (י"ח כסליו תרע"ג, 28.11.1912) התייתמה מהוריה בגיל שנתיים. לאחר מות ההורים, הדודה קיילה (אחות של האם לאה) גידלה את היתומים.
  3. ישראל (1914) הצליח לברוח לסיביר וכך ניצל. שהה בסיברי עד סוף המלחמה. בסיביר הכיר והתחתן עם הלה, שברחה מפינסק עם אמה. בנם יעקב נולד בגרמניה ב-1946, במחנות העקורים. משם הם עברו למרסי, וב-30 למאי 1948 עלו לארץ כמעפילים בחוף נווה ים. הם שוכנו ביפו בבית ערבי שננטש. ליעקב ואדלה (לבית זק"ש) שלושה ילדים: רונן ואורית ובנם דניאל; הראל ומירה ובתם נועה, רפי וליעד. 

 

קרובי משפחה נוספים:

לשניאור זלמן אביה של סבתא רחל היה אח ושמו משה יוסף בוימל. הוא הסבא של לוי םדר. משה יוסף חתום על שטר האירוסין של סבא וסבתא רחל ומרדכי ברומשטיין, שהתקיימו בה' באייר תרצ"ה ביאנוב.

לוי ובשה (בתיה) פדר ולידיהם יחזקאל, תמר ונחמה.

לשניאור זמן היה אח נוסף. אשתו היא מרים בוימל, ובנם דב בוימל, רעייתו פולה ולידיהם שמואל ואריה. 

לרבקה בלום, אמה של סבתא רחל, היו עוד שלושה אחים (כלומר, הדודים של סבתא רחל):

  1. קיילה, היתה נשואה למר ארליכסון שהיה אב לבת מנישואיו הקודמים. ארליכסון נהרג מפגיעת ברק תקופה קצרה לאחר שנישא לקיילה, ולא היו להם ילדים משותפים. לאחר מותו, קיילה המשיכה לגדל את בתו. לאחר שרבקה ושניאור זלמן, ההורים של סבתא רחל, נפטרו, קיילה גידלה גם את היתומים לאה, רחל וישראל.  חייה של סבתא רחל לא היו קלים,  סבתא סיפרה שהדודה קיילה לא תמיד התייחסה אליה יפה, היא לא שלחה אותה לבית הספר באופן קבוע, ועל כך אפילו נאסרה. מגיל צעיר סבתא נשלחה ליריד למכור נעליים והיה עליה לעבוד גם בחנות הנעליים של קיילה. לא פעם כשסבתא בכתה, הדודה קיילה אמרה לה: "לכי תבכי בבית הקברות".
  2. גדלה וסלביה (שפרה) שטסו ב-1905 לארה"ב עם בנם ארווין. שם נולדו להם לאה, ובלע ההוא גוסטב ברנהרד. ילדיהם נחמן (חי בדרא"פ) ושמואל (מרעננה).
  3. צינה ושייע מגדל. צינה גם היא הגיעה לארה"ב מוקדם מאוד. היא רצתה לקחת את היתומים, סבתא רחל ואחיה, לארה"ב ולגדל אותם שם, אך קיילה לא הסכימה בשום אופן למסור אותם.